המדד התמתן, אז מדוע הריבית לא יורדת?
יוני 23, 2024 בשעה 6:35 PM,
אין תגובות
אם האינפלציה לא משתולל, מדוע בנק ישראל לא מוריד ריבית?
למרות עלייה של 0.2% במדד המחירים לצרכן לחודש אפריל, השיעור השנתי של 2.8% נמצא בתוך יעד יציבות המחירים הממשלתי של 1%-3%. בנתון כשלעצמו, ממצא זה היה עשוי להצדיק הורדת ריבית מסוימת מצד בנק ישראל.
אולם, למעשה קיימים גורמים משמעותיים התורמים לצפי של המשך קפאון ריבית בישראל בטווח הקרוב. הגורם המרכזי הוא החלטת הבנק הפדרלי בארה"ב להשאיר את הריבית המוניטרית שם ללא שינוי.
מדוע להחלטת הריבית בארה"ב השפעה כה רבה גם על ישראל? ראשית, הכלכלה האמריקאית מהווה מוקד מרכזי לכלכלה הגלובלית. קביעת הריבית שם משמשת כמצפן לכיווני המדיניות והתחזיות הכלכליות העולמיות.
חשוב מכך, ריבית גבוהה יותר בארה"ב לעומת ישראל עלולה לגרום לזרימת הון פרטי וציבורי אל עבר ההשקעות בדולר האמריקאי, מה שיוביל להתחזקות הדולר מול השקל. התחזקות כזו תגרור העלאת מחירים בישראל בשל יוקר היבוא, ובכך תדרבן אינפלציה שתסיט את המדד מחוץ לטווח יעד יציבות המחירים.
לפיכך, להערכת הכלכלנים, למרות המדד הנמצא בטווח היעד, בבנק ישראל צפויים להמשיך לנקוט איפוק ולהימנע מהורדת ריבית בשלב זה. כך יותרו פערי הריביות קרובים לאלה הנהוגים בארה"ב, תוך כדי שמירה על יציבות השקל והמשך עמידה ביעדי המדיניות המוניטרית.